HACCP / ISO 22000

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points - analiza riscurilor si puncte critice de control) este un sistem preventiv de control referitor la asigurarea securitatii produselor alimentare.

Principiile HACCP se adreseaza cu precadere intreprinderilor care produc si comercializeaza produse alimentare si echipamente pentru industria alimentara (ex. societati producatoare de alimente, de distributie si comercializare a produselor alimentare, societati gastronomice, cantine si furnizorii acestora, inclusiv cei de ambalaje).

Principiile conceptului HACCP:

 

Documente de referinta:


- Directiva Consiliului Comunitatii Europene nr. 93/43/EEC/14.06.1993 privind igiena produselor alimentare
- Hotarirea Guvernului nr. 1198 privind normele de igiena pentru produsele alimentare (MO nr.866/02.12.2002).
- Principiile HACCP sunt introduse cu caracter obligatoriu de catre Ordinul Min. Sanatatii nr. 1956/1995 si de catre Ordonanta de Urgenta nr. 97/ 2001.
- De asemenea, preocuparile in domeniul HACCP sunt din ce in ce mai mult impuse drept conditii de livrare a produselor alimentare catre marile magazine.

Noul standard de management privind siguranta alimentara ISO 22000:2005.

ISO 22000:2005 specifica cerintele pentru un sistem de management privind siguranta alimentara, prin care o organizatie din lantul alimentar trebuie sa-si demonstreze capacitatea de a controla alimentele, pentru a avea certitudinea ca acestea sunt sigure pentru consumul uman, si sa stabilesca regulile generale privind buna practica de fabricatie cGMP si buna practica de igiena GHP a produselor alimentare prin procedurile de verificare a conformitatii cu aceste reguli.
Noul standard se aplica, indiferent de marimea organizatiei, care este implicata in orice fel in lantul alimentar si care intentioneaza sa implementeze sisteme care furnizeaza produse sigure.

ISO 22000:2005 specifica cerintele care permit unei organizatii:

- sa planifice, sa implementeze, sa mentina, sa aplice si sa actualizeze un sistem de management privind siguranta alimentelor cu scopul de a furniza produse care, potrivit utilizarii lor, sunt sigure pentru consum;
- sa demonstreze conformitatea cu cerintele cGMP;
- sa evalueze cerintele clientilor si sa demonstreze conformitatea acestor cerinte cu regulile sigurantei alimentelor, in scopul satisfacerii cerintelor consumatorilor;
- sa comunice efectiv termenii sigurantei alimentelor catre furnizori, clienti si alte parti interesate in lantul alimentar;
- sa demonstreze conformitatea sistemului catre partile interesate;
- sa realizeze certificarea sau inregistrarea sistemului de management privind siguranta alimentelor prin intermediul unei organizatii externe, sau sa faca o autoevaluare a conformitatii cu ISO 22000:2005;

Produse:

Limitele critice, monitorizare si actiuni corective


Descarcare
pret: 0

HACCP


Descarcare
pret: 0

Registul de evidenta a operatiilor de dezinsectie si deratizare


Descarcare
pret: 0

Manualul sigurantei alimentelor


Descarcare
pret: 0

Intretinerea echipamentelor si anexe


Pune-l in cos
pret: 10

Login utilizatori

Cos de cumparaturi

Cosul Dvs este gol.

Newsletter

Dezabonare